Wednesday, 2 November 2011

KENALI RASULULLAHApa khabar semua harini? ^_^ sihat? Harini saya kongsikan tentang salah satu keperibadian Rasulullah SAW yang kita cintai ^_^ macam mana Rasulullah SAW makan?apa makana kegemaran Rasulullah SAW ? Jom kita baca sama2....

MAKANAN MANIS DAN SEJUK

Rasulullah SAW amat menyukai minum madu yang dicampur dengan air sejuk..Amalan ini untuk tujuan amalan kesihatan..Rasulullah SAW juga suka minum air sejuk dan mencicip madu sebelum makan apa-apa diwaktu pagi..


Antara khasiat amalan-amalan ini ialah:

 
1. Menghilangkan balqham (kahak/lendir)
2. Mencuci perut
3. Membuang sisa-sisa makanan yang tertinggal didalam perut yang tidak dicernakan dengan sempurna dan menolaknya ke usus besar
4. Menghapuskan sukatan dalam usus, menghilangkan senak perut dan sedu
5. Memperbaiki fungsi buah pinggang, limpa dan hati.
Rasullah SAW suka minum air yang telah disimpan semalaman di dalam suatu bekas.

Minuman Manis dan Sejuk
 
Aisyah (ranha) meriwayatkan bahawa: “Di antara banyak-banyak jenis minuman, Rasulullah saw suka minuman manis dan sejuk”
Hadis bermaksud, baginda mengemari minuman manis dan sejuk, campuran madu atau nabi (rendaman buah tamar)..

Didalam suatu doa Rasullah ada menyebut “Ya Allah kurniakanlah aku dengan cintaMu yang lebih besar dari cintaku kepada nyawa,harta,anak dan cintaku kepada air sejuk”
Ini memberi isyarat bahawa sudah tentu minuman air sejuk itu mempunyai khasiat yang lebih besar. Adapun minuman jika terkumpul di dalamnya kemanisan dan kesejukan akan menjadi asbab yang paling bermanfaat untuk penjagaan kesihatan tubuh badan..Ini sekali gus berperanan bahan pemakanan dan mencernakan makanan yang masuk kedalam tubuh lalu menyalurkannya keseluruh anggota badan..

Antara Makanan Kegemaran Rasulullah :


 1. Kurma - Rasulullah S.A.W. bersabda, "Barangsiapa di dalam rumahnya tiada tamar(kurma), rumahnya seperti tiada makanan", ia juga baik dimakan ketika mengandung.
2. Susu - Rasulullah S.A.W. bersabda bahawa susu menghilangkan haba daripada hati sama seperti jari menghilangkan peluh di kening. Ia menguatkan tulang belakang, mencerdaskan otak, memperbaiki penglihatan, dan menjauhkan daripada nyanyuk.
3. Cuka - makanan yang Rasulullah S.A.W. suka makan bersama minyak zaitun (ianya kini menjadi menu di restoran elit di Itali)
4. Air - Rasulullah S.A.W. bersabda, "Minuman terbaik di dunia ialah air, apabila kamu rasa dahaga minum ia dengan menghirup dan bukan dengan melanggah, melanggah menyebabkan kesakitan pada paru-paru".
5. Semua Jenis Tembikai - Rasulullah S.A.W. bersabda, "Tiada seorangpun wanita yang mengandung  dan memakan tembikai akan gagal menghasilkan zuriat yang baik wajahnya dan baik juga kelakuannya".
 

Ringkasan adab minum :
 
1. Gelas atau cawan hendaklah dipegang dengan tangan kanan
2. Bacalah ” Bismillah”
3. Minum dengan tiga nafas
4. Minum dalam keadaan duduk
5. Jangan bernafas ke dalam air..Setiap kali berhenti minum arahkan pernafasan ke          tempat lain
6. Setiap kali berhenti minum (pada setiap penafasan) bacalah Alhamdullilah
7. Jika tiada tempat untuk duduk adalah diharuskan minum sambil berdiri
8. Jangan terus minum selepas selesai mengerjakan kerja-kerja berat.
9. Minum dari baki air yang telah diminum oleh orang lain,.Hadis menyatakan bahawa saki baki  air minuman seseorang Islam adalah ubat untuk penyakit...
  
*Banyak lagi makanan Rasulullah SAW yang ada tapi ini saja yang saya senaraikan*
DAH HABIS BACA ? ^_^ KORANG JOM SUPPORT FANPAGE SAYA ^_^ 0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More