Tuesday, 25 October 2011

KECANTIKAN LELAKI DAN KEGAGAHAN WANITA



Kecantikan Lelaki

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik,adalah:-
1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu,setelah menerima racun
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka
6) Lelaki yang tak pernah putus asa Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.

Kegagahan Wanita

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan,tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah,adalah:-
1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Sabda Rasulullah SAW: "Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" Surah Al-Ahzab:
Ayat 71

"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar."

Tolong share ya ^_^ follow dan like skali.

Wallahualam...


5 comments:

Spanar Buruk said...

klau la spanar dpt pkwe mcm dlm list tu sygnyer kat dia :syg hri2 nk dgn dia je :syg

MizzMulan said...

kEgAgAhaN wAnItA (TabAh MenAnggUng keRindUaN sEtELaH d'tInggaLkAn)=) iNsyA aLLah MuLaN akAn LebEy tAbAh... tq yerpp =)

Islamic Barakah said...

:-) ye la tu lina....

mizz mmg caya la bg apa pun msty comment! :-)

mOoN said...

tiba2 lak rasa sebak... huhuhu...

skang ni bila baca something yang berunsur nasihat or ingatan,, mesti rasa sebak sangat... maybe sebab diri banyak kelemahan... :(

nyway,, thanks for sharing..

Islamic Barakah said...

Algamdulillah ok la tu MoON kiranya hati masih lembut untukmenerima nshat dri sesiapa :-)setiap manusia ada kelemahanya mOon .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More